Ik wil verantwoorden

Een jaarverslag, een projectverslag, een zelfevaluatie: ze moeten voldoen aan allerlei eisen en formats.

De juiste cijfertjes, een vast format, verplichte onderdelen… Verantwoorden steekt nauw. Tegelijk wil je graag méér laten zien. De impact van uw werk, het plezier, de manier waarop uw organisatie aan de toekomst bouwt. U wilt uw lezers het juiste gevoel meegeven. Zeker als de organisatie op bepaalde punten onder het vergrootglas ligt.

Wij weten als geen ander hoe je dat aanpakt. We snappen waar het om draait en hoe we de cijfers kunnen aankleden met precies díe verhalen die de lezer op het juiste spoor zetten. Vaak stellen we voor om interviews en voorbeelden toe te voegen. Zo kunnen we belangrijke accenten leggen en de kernwaarden van de organisatie uitlichten. We tonen de gedrevenheid van medewerkers, de impact op de samenleving, de stappen die gezet worden, de toekomstdroom die richting geeft.

Bekijk bijvoorbeeld:

Het Landelijk Opleidingsdocument Sociaal Werk van de Vereniging van Hogescholen

Een van onze jaarverslagen van de Hanzehogeschool Groningen

==============================

Blog: Verantwoorden is vooruitzien

Joepie de accreditatie komt er aan

Moetje? Maak er wat moois van!

Elke zes jaar moeten opleidingen er aan geloven: de accreditatie. Nu klinkt zes jaar best lang. Maar aangezien je inclusief voorbereiding en nawerk zomaar een jaar zoet bent met het hele proces, is het toch al snel weer zo ver. Zeker als er halverwege ook nog een midterm review oftewel een tussentijdse evaluatie bij hoort. En iedereen toch al drukdrukdruk is. Ik hoor je al zuchten…

Veel mensen zien de accreditatie als een moetje, een verplicht nummer. Hetzelfde geldt voor jaarverslagen en andere vormen van verantwoording. Ik kijk daar anders naar. Verantwoorden is vooruitzien! Een kans om achterstallig onderhoud te doen en te kijken waar je de komende tijd in wilt investeren. Als je het zo benadert, kun je zelfs met zo’n verplichte exercitie je voordeel doen.

Terug naar de accreditatie. Als opleiding leg je ter voorbereiding een zelfevaluatie op tafel. In dat stuk laat je zien wat je gepresteerd hebt op bepaalde belangrijke aspecten van kwaliteit. Daar heb je maximaal 15 of 20 pagina’s voor – je moet dus kort en krachtig opschrijven hoe het ervoor staat. Je hebt weinig ruimte voor al het moois en nog minder voor verzachtende omstandigheden.

Pak het dus goed aan, want dit docement is een mooie kans om te bepalen waar het gesprek met het panel straks over gaat!

Wees zelfbewust, open en realistisch in je kritische reflectie.

Benoem je sterke punten en maak ze concreet met een aansprekend voorbeeld.

Benoem je zwaktes – maar zonder defensief te worden. Niemand verwacht een perfect plaatje, wat telt is hoe je omgaat met je zwakke punten. Laat met een overtuigend voorbeeld zien dat je er aan werkt en dat je vooruitgang boekt.

Zorg dat je tijdens het gesprek een paar aanvullende argumenten en voorbeelden in je achterzak hebt.